Qviper- Find a trendy & useful assortiment for your dynamic lifestyle - Laat uw zilveren weer stralen
Home Geen onderdeel van een categorie Laat uw zilveren weer stralen
Geen onderdeel van een categorie

Laat uw zilveren weer stralen

Op een feestelijk gedekte tafel ziet een blinkend zilverbestek er heel exclusief uit. Het brengt een extra feestelijke atmosfeer. Het probleem van uw waardevolle zilverbestek of zilveren sieraden is dat er zich in de loop van de tijd een aanslag vormt die het zilver zwart maakt.

Zilver  heeft antibacteriële eigenschappen

Zelfs de Medicis en Wallenstein zwoer bij haar zilverbestek. Ze hadden ontdekt dat ze diarree konden voorkomen, indien ze gebruik hadden gemaakt van zilveren borden, zilveren messen en zilveren vorken.

Laat zilver weer mooi stralen

Hoe krijgt u uw zilveren spullen weer gemakkelijk schoon? In de winkels zijn speciale producten voor het reinigen van zilver te koop, maar het kan  eenvoudiger met dit oude huismiddel.
Alles wat u nodig heeft is:

 • 1 stuk  aluminiumfolie ter grootte van de bodem van uw wasbak
 • 5 eetlepels zout
 • 5 l water

Stap voor stap tot een stralend resultaat

 1. Sluit de afvoer van de wasbak zodat het water niet wegloopt.
 2. Snij een vel aluminiumfolie ter grootte van de bodem van uw wasbak en leg de aluminiumfolie op de bodem.
 3. Strooi nu 5 eetlepels zout over de folie en giet er het water overheen.
 4. Ik zelf breng de benodigde hoeveelheid water ( circa 5 liter) op het fornuis aan het koken.
 5. Laat het water even uit borrelen en giet het in de wasbak.
 6. Vervolgens het water goed roeren zodat het zout goed oplost, misschien kunt u al gebruik maken van een zilveren lepel.
 7. Leg nu het zilverbestek in de wasbak, draag hier altijd handschoenen bij.
 8. Laat nu het zilver ongeveer 20 minuten in de oplossing liggen.
 9. Hierna onder warm water afspoelen, afdrogen en daarna polijsten met een zachte doek.

Uw zilveren bestek of spullen zijn weer als nieuw. Als u een grote hoeveelheid zilver moet schoonmaken, dan is het nodig een extra vel aluminiumfolie tussen het bestek te plaatsen.

Zilveren sieraden schoonmaken

Om uw zilveren sieraden weer te laten blinken kunt u bovenstaand recept ook gebruiken. Wij raden u aan om dan een hittebestendige bakje met een gelijk groot vel aluminiumfolie uit te leggen. Bestrooi met 1 eetlepel zout en overgiet het met 1 liter kokend water.  Geef uw kostbare zilver  in de oplossing voor ongeveer 15 minuten. Eruit halen en droog polijsten.  

Oorzaak voor het verkleuren

Na verloop van tijd vormt er zich een zwarte laag op het zilver, deze oxidatielaag wordt ook wel patina genoemd. Voor de patina is zilversulfide, een verbinding uit zwavel en zilver, verantwoordelijk. Deze zilversulfide ontstaat door het contact met lucht en levensmiddelen die zwavel bevatten zoals bijvoorbeeld eieren deze bevatten zwavelverbindingen. Voor het oplossen van de patina heeft u elektronen nodig. Weet u dat er edele en onedele metalen bestaan? Hoe onedeler een metaal is des te beter geeft het elektronen af. Van deze eigenschap maken wij gebruik bij het reinigen van het zilver. Aluminiumfolie is een onedelmetaal en geeft gemakkelijker elektronen af dan het edele zilver.
Geeft u deze 2 metalen gelijktijdig in een oplossing van heet water en zout, dan gaan de elektronen van aluminium op zilver.
Zo ontstaat een minimale spanning. Op het moment dat de elektronen in contact komen met het zilver ontstaat een chemische reactie, die het zwavel oplost en het zilver wordt zo weer schoon.
Beter gezegd: het zilver wordt verlaagd en heeft de negatief geladen bindingspartner zwavel niet meer nodig. Het geoxideerde aluminium en zwavel blijven in de oplossing achter. Na enige tijd komt deze reactie tot stilstand omdat het aluminium niet eindeloos elektronen afgeeft. De oplossing is uitgeput.

Zwart worden iets vertragen

Mijn oma heeft deze handige tip al van haar moeder geleerd. Om het zwart worden van haar kostbare zilverbestek of zilveren sieraden te vertragen had haar moeder in de besteklade en sieradendoos altijd een stuk schoolkrijt liggen. In mijn sieradendoos ligt ook altijd een een stuk schoolkrijt naast mijn zilver sieraden. Naar mijn gevoel word het wat minder snel zwart.

Conclusie: Laat uw zilver weer blinken.

Zilver heeft de eigenschap snel  een zwarte aanslag te krijgen. Met dit oude huismiddel kunt ook u zilverbestek of zilveren sieraden in een handomdraai schoonmaken en weer mooi laten blinken. Vond u deze tip nuttig, dan geef hem een Like  en/of deel deze met uw vrienden op Facebook, Google+, Twitter  en/of Pinterest, etc

Leave a Reply

X